Tiroidita autoimună și infertilitatea

31.03.2025

Autor: Dr. Elena-Teodora Gheorghe, medic specialist endocrinolog

Introducere

Tiroidita cronică autoimună (TAI) este o afecțiune în care organismul produce anticorpi anti tiroidperoxidaza (ATPO) și anti tiroglobulină (ATG) care atacă glanda tiroidă producând inflamația acesteia. Incidența TAI la femeile cu probleme de fertilitate poate fi de până la 20%. Tiroidita este cauza principală a hipotiroidismului și unele studii au sugerat că aceasta afectează foliculogeneza, spermatogeneza, fertilizarea și calitatea embrionilor.

Care este legătura dintre tiroidita autoimună și infertilitate?

Incidența tiroiditei cronice este mai mare la femeile cu probleme de fertilitate, comparativ cu femeile sănătoase. Cu toate acestea, nu au fost identificate mecanismele care stau la baza relației dintre patologia tiroidiană autoimună și infertilitate. Scăderea concentrațiilor de T3 ar putea juca un rol. Acest hormon modulează acțiunea FSH (hormon foliculostimulant) și LH (hormon luteinizant) asupra sintezei hormonilor steroizi, receptori ale acestui hormon fiind identificați în ovocitele umane. Prezența anticorpilor tiroidieni poate produce citotoxicitate la nivelul foliculului ovarian, ceea ce reduce calitatea ovocitului și, în consecință, potențialul de fertilizare și dezvoltare. Anticorpii pot împiedica contactul dintre ovul și spermatozoid, iar folosirea injectării intracitoplasmatice a spermatozoidului în ovul ar putea fi utilizată.

Tiroidita cronică și fertilizarea in vitro (FIV)

Pacientele cu tiroidită autoimună au un risc mai mare de hipotiroidism, mai ales atunci când se realizează stimularea ovariană pentru procedura de fertilizare in vitro sau în perioada sarcinii. Tiroidita cronică autoimună poate afecta FIV în mai multe moduri:

  • autoimunitatea interferă cu implantarea: mai multe studii sugerează că autoimunitatea împiedică implantarea embrionului și poate crește riscul de avort spontan;
  • nivel fluctuant al hormonilor tiroidieni: pot exista complicații în cazul procedurii de FIV, de aceea se recomandă monitorizare atentă;
  • prezenta anticorpilor anti-tiroidieni poate crește riscul de avort spontan;
  • tiroidita cronică autoimună este asociată cu naștere prematură.

Care este managementul/ tratamentul?

Având în vedere faptul că funcția tiroidiană influențează fertilitatea și FIV se recomandă o evaluare și monitorizare individualizată, fiind utile unele teste.

Analize de sânge presupun recoltarea de TSH și FT4 pentru a evalua funcția tiroidiană, dar și a anticorpilor ATPO si ATG pentru depistarea tiroiditei cronice autoimune. Evaluarea imagistică se realizează cu ajutorul ecografiei tiroidiene.

La pacientele cu tiroidită Hashimoto este esențială menținerea unui stil de viață sănătos și evitarea stresului, deoarece stresul cronic poate produce disfuncție tiroidiană.

Atunci când se depistează hipotiroidismul se administrează levotiroxină pentru obținerea și menținerea TSH-ului sub 2.5 mUI/L înainte și în timpul procedurilor de FIV. În unele cazuri este necesară ajustarea dozei în timpul stimulării ovariene.

Concluzii

Chiar dacă patologia tiroidiană autoimună este în strânsă legătură cu scăderea funcției tiroidiene, pot exista și alte mecanisme prin care autoimunitatea produce scăderea fertilității și la un risc mai mare de pierdere a sarcinii, dar cu tratamentul corect și monitorizarea atentă se îmbunătățesc șansele de concepție și scade riscul complicațiilor asociate.

SURSE:

1.Ling Guo, Xiyao Wang, Yufeng Wang, Fengxuan Sun, Yifei Song, Caiyi Chen, Junhao Yan, Yan Li: Impact of thyroid autoimmunity on pregnancy outcomes in euthyroid patients with recurrent implantation failure, Reproductive BioMedicine Online,Volume 47, Issue 3, 2023,103229, ISSN 1472-6483, https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2023.05.001. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1472648323002808

2. Andrea Busnelli, Alessio Paffoni, Luigi Fedele, Edgardo Somigliana: The impact of thyroid autoimmunity on IVF/ICSI outcome: a systematic review and meta-analysis, Human Reproduction Update, Volume 22, Issue 6, 20 November 2016, Pages 775–790,https://doi.org/10.1093/humupd/dmw019, https://academic.oup.com/humupd/article/22/6/775/2420584

3. Sanja Medenica, Miloš Žarković: Thyroid autoimmunity and reproduction – bidirectional relationship that continues to intrigue