Rezerva ovariană- Ce este și cum o putem evalua?

22.09.2024

Autor: Dr. Elena-Teodora Gheorghe, medic specialist endocrinolog

1. Ce reprezintă rezerva ovariană?

Rezerva ovariană este reprezentată de numărul și calitatea ovocitelor prezente în ovarele unei femei. Acestea au potențialul de a produce foliculi maturi care vor ovula, vor menține un ciclu menstrual normal sau vor produce o sarcină. Numărul de ovocite din ovarele unei femei scad odată cu înaintarea în vârstă. Rezerva ovariană este influențată de anumiți factori de mediu și de factori genetici.

Numărul total de ovocite atinge un vârf în perioada fetală, la 20 de săptămâni de sarcină, în ovare fiind prezente circa 6-7 milioane de ovocite care scad la naștere la 500.000-1 milion. Odată cu prima menstruație se estimează faptul că rămân circa 400.000 de foliculi. Acest număr continuă să scadă, iar când femeia atinge vârsta de 30 de ani numărul total este de doar 50.000. Nu există o modalitate clară de a prezice această scădere a rezervei ovariene.

Rezerva ovariană scăzută indică o reducere a numărului de foliculi la femeile de vârstă reproductivă și este o cauză importantă de infertilitate. Se crede că la vârsta de 37-38 de ani apare o scădere accelerată a numărului de foliculi, sub 25.000.

2. Cum se poate evalua rezerva ovariană?

Există mai multe modalități de a evalua rezerva ovariană, fie prin analize de sânge, fie prin evaluare imagistică. Analizele de sânge presupun măsurarea hormonului anti-mullerian (AMH), hormonul foliculostimulant (FSH) și estradiolul măsurat în prima parte a fazei foliculare, dar și inhibina B. Evaluarea imagistică măsoară volumul ovarian și numărul de foliculi din ovar.

2.1. FSH și estradiol. Acestea sunt folosite de peste 30 de ani ca markeri indirecți ai rezervei ovariene. La începutul ciclului menstrual estradiolul și inhibina B au un nivel mic, ceea ce permite măsurarea FSH. Femeile cu rezervă ovariană normală produc suficient estradiol și inhibină B pentru a menține un FSH mai mic, iar pe măsură ce masa foliculară scade apare creșterea FSH pentru că estradiolul și inhibina B sunt în cantități mai mici. Deci FSH crescut e sugestiv pentru o rezervă ovariană scăzută. Odată cu FSH trebuie măsurat și nivelul de estradiol pentru o evaluare corectă. Niveluri mari de FSH sunt asociate și cu răspuns slab la stimularea ovariană în tehnicile de reproducere asistată. FSH și estradiolul se măsoară în ziua 3 a ciclului menstrual.

2.2. AMH. Acesta este produs de către foliculii mici din ovar (foliculii preantrali și antrali precoce). Nivelul acestuia scade odată cu înaintarea în vârstă și se corelează puternic cu numărul de foliculi rămași, deci este un test util pentru evaluarea rezervei ovariene. AMH poate fi măsurat în orice fază a ciclului menstrual.

2.3. Inhibina B. Este o proteină produsă de celulele granuloase ale foliculului. Femeile care au un nivel mic de inhibină B măsurat în ziua 3 a ciclului menstrual au șanse mai mici de o obține o sarcină. Scăderea inhibinei B apare înaintea creșterii FSH.

2.4. Numărul de foliculi antrali. Acesta se referă la numărul de foliculi care au între 2- 10 mm vizualizați imagistic în prima parte a fazei foliculare cu ajutorul ecografiei.

2.5. Volumul ovarian. Se măsoară cu ajutorul ecografiei, fiind necesare 3 măsurători ale ovarului și folosirea unei formule pentru calcularea volumului ovarian.

Testul cu clomifen citrat implica măsurarea FSH înainte și după tratamentul cu clomifen citrat în zilele 5-9 ale ciclului menstrual. Un nivel crescut de FSH după tratament sugerează rezervă ovariană scăzută.

3. Ce factori pot afecta rezerva ovariană?

Există câțiva factori care țin de stilul de viață și care au un impact negativ asupra rezervei ovariene: folosirea contraceptivelor orale, obezitatea, fumat, nivelul mic de vitamina D și alcoolul. Intervenția chirurgicală la nivelul ovarelor, chimioterapia și endometrioza produc scăderea AMH.

SURSE

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6505459/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3276943/
  3. https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(15)00224-1/fulltext
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915288/