Recomandari privind vaccinarea anti COVID

13.06.2021

Actualizări ale Societății Europene de Reproducere Asistată și Embriologie (ESHRE) referitoare la SARS-COV-2 și vaccinare

 Referitor la tipul de vaccin, se vor consulta îndrumările naționale și internaționale pentru vaccinare în diferite grupe de vârstă și risc, la bărbații și femeile care plănuiesc o sarcină.

 Pentru bărbații și femeile care au fost vaccinați, este prudent să se amâne tratamentul de reproducere asistată cu câteva zile după ce au primit ultima doză.

 Datele actuale raportate nu arată un impact negativ al vaccinării împotriva Covid-19 în perioada preconceptională, cu toate că observările sunt limitate. Femeile însărcinate ar trebui să aibă acces la vaccinare.

Ar trebui ca bărbații și femeile să primească vaccinul înainte de a încerca să obțină o sarcină?

  Nu sunt suficiente informații cu privire la efectul vaccinului asupra tratamentului de reproducere asistată și asupra viitoarei sarcini. Studiile pe animale pentru cele patru vaccinuri autorizate arată că nu există niciun efect dăunător asupra sarcinii. Datele raportate din timpul sarcinii sunt foarte limitate, neexistând nici date în privința alăptării.

  ESHRE consideră adecvat ca bărbații și femeile care urmează să conceapă printr-o procedură de reproducere asistată să primească vaccinul înainte de a începe tratamentul. La femeile cu co-morbidități care au un risc mare de infectare și/sau complicații în sarcină, trebuie luată în considerare încurajarea vaccinării înainte de încerca să obțină sarcina. La fel și în cazul femeilor care sunt expuse unui risc mare de infectare.

Cuplurile care au fost vaccinate ar trebui să amâne obținerea sarcinii și pentru cât timp?

 Este prudent ca începerea tratamentului de reproducere asistată (stimularea ovariană, puncția, embriotransferul) să fie amânată cu câteva zile de la primirea ultimei doze, pentru ca răspunsul imun să se instaleze.

  Tratamentul de reproducere asistată nu ar trebui început la femeile care au avut efecte adverse semnificative ale vaccinului (de exemplu reacție alergică) decât în momentul în care medicul lor consideră că sunt pregătite pentru sarcină.

Femeile însărcinate ar trebui să se vaccineze?

Pacientele însărcinate infectate cu Covid-19 au un risc mai mare de complicații severe decât cele neînsărcinate.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) declară că decizia de a administra vaccinul unei femei însărcinate trebuie să fie luată în strânsă colaborare cu medicul, luând în calcul beneficiile și riscurile.

Datele actuale raportate nu indică un impact negativ al vaccinului în perioada periconcepțională, deși observările sunt limitate. Femeile însărcinate ar trebui să aibă acces la vaccin.

Vaccinarea personalului medical

Membrii clinicilor de fertilitate ar trebui să acorde prioritate vaccinării, luând in calcul riscurile și beneficiile.

De reținut:

ESHRE este de părere că bărbații și femeile ar trebui să aibă acces la tratamentele pentru infertilitate și acest lucru să nu fie condiționat de disponibilitatea vaccinului sau de decizia individuală despre vaccinare.

În momentul de față nu există nicio informație despre siguranța tipului de vaccin pe durata tratamentului de reproducere asistată sau pe durata sarcinii și nu se poate face nicio recomandare privind tipul de vaccin care să fie administrat cuplurilor care doresc să obțină o sarcină.