Hipoparatiroidismul
Autor: Dr. Elena-Teodora Gheorghe, medic specialist endocrinolog
1. Introducere
Hormonul paratiroidian (PTH) este un hormon care are rol în homeostazia calciului și fosforului, având o acțiune directă pe resorbția osoasă și absorbția renală de calciu și fosfor, dar și o acțiune indirectă la nivel intestinal prin intermediul vitaminei D active (1,25 dihidroxi vitamina D).
Hipoparatiroidismul este o afecțiune endocrină în care există hipocalcemie și un nivel scăzut sau nedetectabil de PTH.
2. Care sunt cauzele hipoparatiroidismului?
Hipoparatiroidismul este produs de afecțiuni moștenite sau dobândite:
- afectarea glandelor paratiroide în urma unei intervenții chirurgicale;
- boli autoimune: sindrom poliglandular autoimun, hipoparatiroidism izolat autoimun;
- boli infiltrative: amiloidoză, sarcoidoză, metastaze, HIV, boli granulomatoase;
- depuneri de metale la nivelul glandelor paratiroide: boala Wilson (cupru), hemocromatoză (fier);
- cauze metabolice: deficiență sau exces de magneziu
- boli genetice: sindrom DiGeorge
- idiopatic.
3. Care sunt manifestările clinice ale hipoparatiroidismului?
Manifestările clinice care apar sunt produse din cauza hipocalcemiei și pot fi acute și cronice. Pacienții pot prezenta amorțeli sau crampe ale extremităților, parestezii periorale care pot evolua spre tetanie, convulsii, bronhospasm sau laringospasm. Alte manifestări nespecifice includ: oboseală, iritabilitate și tulburări de personalitate. Pot apărea tulburări cardiace și neurologice.
Excitabilitatea neuromusculară crescută se evidențiază cu ajutorul semnelor Chvostek și Trousseau. Semnul Chvostek constă în percuția ușoară a nervului facial, anterior de ureche, iar dacă apare contracția ușoară a mușchilor faciali semnul este pozitiv. Semnul Trousseau se evidențiază prin comprimarea brațului cu ajutorul manșetei tensiometrului aplicând o presiune mare, iar un semn pozitiv declanșează spasmul mușchilor mâinii.
4. Cum se evaluează un pacient cu hipoparatiroidism?
Evaluarea paraclinică a unui pacient cu hipoparatiroidism cuprinde următoarele investigații.
- analize de sânge: calciu total, calciu ionic, fosfor, magneziu, uree, creatinină, PTH, 25 hidroxi vitamina D, 1,25 dihidroxi vitamina D, estimarea ratei de filtrare glomerulară, calciu și creatinină din urina pe 24 de ore.
- evaluare imagistică: osteodensitometrie, ecografie abdominală sau CT de abdomen.
- evaluare genetică în cazuri selectate
În hipoparatiroidism nivelul de calciu este scăzut, nivelul de fosfor este crescut iar PTH este scăzut sau nedetectabil. Nivelul de 1,25 dihidroxi vitamina D este mic, iar fosfataza alcalină este normală.
5. Tratament
Tratamentul este dependent de rapiditatea instalării hipocalcemiei. Obiectivele tratamentului includ: prevenirea simptomelor de hipocalcemie, menținerea nivelului de calciu la limita inferioară a normalului și a fosforului la limita superioară a normalului, evitarea hipercalciuriei (nivel crescut de calciu în urină) și litiazei renale
5.1. Managementul în forma acută. Pacienții pot prezenta hipocalcemie imediat după intervenția chirurgicală la nivel cervical sau în cazul în care la un pacient cu hipocalcemie cronică se instalează o afecțiune acută, de exemplu boli gastrointestinale. Prezența simptomelor acute impune tratamentul rapid, iar pentru a corecta hipocalcemia se administrează 1-2 fiole de calciu gluconat intravenos în 15-30 minute. În a doua fază se poate administra calciu în perfuzie (0.5-1.5 mg/ kgc pe oră) în 8-10 ore. În ambele cazuri se monitorizează nivelul de calciu din sânge le 4-6 ore. După remiterea simptomelor de hipocalcemie se poate administra preparate orale de calciu (3 grame pe zi) și vitamina D activă.
5.2 Managementul în forma cronică. Obiectivul major este prevenirea manifestărilor clinice ale hipocalcemiei, cu menținerea unui nivel al calciului între 8-8.5 mg/ dl, prin administrarea suplimentelor de calciu și vitamina D.
Calciul. Este necesară administrarea a 1-2 g de calciu pe zi, de obicei administrându-se sub formă de comprimate a 500 mg.
Vitamina D. Se administrează preparate active de vitamina D, de exemplu alfacalcidol 1-2 mcg pe zi.
Diuretice tiazidice. Se administrează la pacienții cu hipercalciurie.
Hormon paratiroidian.
6. Concluzii
Hipoparatiroidismul este o afecțiune rară și este singura boală în care insuficiența endocrină nu este tratată clasic cu înlocuirea hormonului lipsă. Un diagnostic și un tratament precoce ajută la prevenirea manifestărilor clinice severe și prevenirea complicațiilor.
SURSE:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7176479/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10364481/
- https://www.frontiersin.org/journals/endocrinology/articles/10.3389/fendo.2016.00172/full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/books/NBK279165/
- https://journals.viamedica.pl/endokrynologia_polska/article/view/96950