COD DE CONDUITA ARTHOPE PACIENTE FIV
Măsuri de protecție pentru dumneavoastră și cei din jur
În prezent, nu există un vaccin pentru prevenirea bolii provocate de coronavirusul SARS-CoV-2 (COVID-19). Cel mai bun mod de a preveni îmbolnăvirea este de a evita expunerea la acest virus. Se crede că virusul se răspândește în principal de la persoană la persoană, între persoane care sunt în contact strâns între ele la mai putin de 1,5 metri, prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături pot ateriza în gura sau nasul persoanelor care se află în apropiere sau pot fi inhalate în plămâni.
Unele studii recente au sugerat că virusul care provoacă COVID-19 poate fi răspândit de către persoane care nu prezintă simptome.
Toata lumea ar trebui să se spele deseori pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ați fost într-un loc public sau după ce ați suflat nasul, tuse sau strănut. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile cu ușurință, utilizați un produs igienizant care conține cel puțin 60% alcool. Acoperiți toate suprafețele mâinilor și frecați-le împreună până se simt uscate.
Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespalate pentru ca astfel puteti introduce virusul de pe suprafete contaminate. Evitați contactul strâns cu persoanele bolnave. Rămâneți acasă cât mai mult posibil.
Păstrați distanță între dumneavoastră și alte persoane. Amintiți-vă că unele persoane fără simptome pot fi capabile să răspândească virusul.Menținerea distanței față de ceilalți este deosebit de importantă pentru persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi.
Acoperiți-vă gura și nasul cu material textil atunci când sunteti în jurul altora. Ați putea răspândi COVID-19 către alții chiar dacă nu vă simțiți rău.
Toată lumea trebuie să poarte mască atunci când trebuie să iasă în public și în clinică. Masca are rolul de a proteja alte persoane în cazul în care sunteți infectat. Continuați să mențineți aproximativ 2 metri între voi și ceilalți. Masca nu este un substitut pentru distanțarea socială.
Acoperiți-vă gura dacă tușiți sau strănutați. Dacă vă aflați într-un cadru privat și nu aveți mască, nu uitați să vă acoperiți mereu gura și nasul cu un material textil când tusiți, pe care apoi sa il strângeți, sau folosiți interiorul cotului. Aruncați măstile sau materialele textile folosite în coșul de gunoi. Spălați-vă imediat pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, curățați-vă mâinile cu o solutie de dezinfectare pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool.
Curățați și dezinfectați suprafețele atinse frecvent zilnic. Aceasta include butoane de mână, comutatoare luminoase, blaturi, mânere, birouri, telefoane, tastaturi, toalete, robinete și chiuvete. Dacă suprafețele sunt murdare, curățați-le. Folosiți detergent sau săpun și apă înainte de dezinfectare. Apoi, utilizați un dezinfectant de uz casnic.
Ce e de făcut în situatia în care suspicionați ca sunteti bolnavă
Rămâneți acasă, nu vă deplasați decât pentru a primi îngrijiri medicale urgente sau la indicatia medicului. Contactati-va medicul de familie care va va da instructiuni referitoare la ce trebuie sa faceti. Sunați înainte de a primi îngrijiri medicale. Dacă aveți probleme cu respirația sau dacă credeți că este o situație de urgență sunati la 112. Evitați transportul public, transportul în comun sau taxiurile. Separati-vă de ceilalți oameni. Pe cât posibil, stati într-o cameră specifică și departe de alte persoane și animale de companie din casa. De asemenea, ar trebui să utilizați o baie separată, dacă este disponibilă. Dacă trebuie să vă aflați în jurul altor persoane sau animale din casă sau din afara acesteia, purtați masca.
Monitorizati-va simptomele.
Simptomele comune ale COVID-19 includ febră, tuse sau alte simptome. In cazul in care vi se va indica de catre medicul dumneavoastra ca puteti sa ramaneti la domiciliu, trebuie sa stiti ca respirația dificila este un simptom mai grav care înseamnă că ar trebui să apelați la asistență medicală.
Urmați instrucțiunile de îngrijire de la furnizorul dumneavoastră de asistență medicală și departamentul local de sănătate. Autoritățile locale de sănătate (DSP-directie de sanatate publica, medic de familie) pot oferi instrucțiuni privind verificarea simptomelor și raportarea informațiilor.
Când să solicitați asistență medicală
Dacă aveți oricare dintre manifestarile care indica afectare respiratorie (tuse, durere in gat, respiratie dificila), febra, dar o atentie speciala trebuie acordata semnelor de avertizare de urgență * pentru COVID-19, caz in care trebuie sa solicitați imediat asistența medicală:
• Probleme de respirație
• Durere persistentă sau presiune în piept
• Stare de Confuzie sau letargie
• Buze albastre sau față albastra
Vă rugăm să consultați furnizorul dumneavoastră medical (medicul de familie) pentru orice alte simptome care sunt grave sau care vă privesc.
Sunați la 112 dacă aveți o urgență medicală: anunțați operatorul ca suspicionati ca aveti COVID-19. Dacă este posibil, acoperiti-va cu o masca înainte de a veni ajutorul medical.
Masuri de protectie in cadrul clinicii de FIV
Inainte de inceperea anticonceptionalelor si la prima monitorizare completati chestionarul de triaj pe care il primiti pe email si apoi trimiteti-l electronic la ovoica@medlife.ro.
De fiecare data cand va prezentati la clinica, nu patrundeti in clinica inainte de a trece prin cortul de triaj din curte (unde vi se va lua temperatura si veti completa un chestionar). Cu biletul de la triaj intrati in clinica.
Respectati ora programarii. Folositi masca in cadrul clinicii. Urmati circuitul de monitorizare: receptie, punct recoltare sange, ecografie. Este permis accesul doar a cate unei persoane in fiecare punct si o persoana in fiecare salon de asteptare. Pastrati distanta de 2 metri fata de celelalte persoane. Folositi dezinfectantul de maini din salonul de asteptare, inainte de a intra la ecografie. Nu este permisa prezenta in cadrul clinicii a apartinatorilor la monitorizari, punctii si embriotransfer. In mod exceptional poate participa partenerul la discutia dinainte de embriotransfer.
Se va efectua un test PCR pentru infectia SARS CoV-2 LA ULTIMA MONITORIZARE.
Proba de sperma poate fi recoltata la domiciliu, cu conditia sa ajunga la clinica in 40 de minute. Veti primi de la receptie un recipient steril etichetat la ultima monitorizare.
Obținerea unei sarcini în contextul pandemiei COVID-19
Aceasta este o alegere personală. Puteți lua decizia în funcție de sănătatea dvs., de riscurile potențiale ale COVID-19 și de alți factori.
Cercetătorii încă învață cum afectează COVID-19 gravidele. Rapoartele actuale arată că femeile însărcinate nu au simptome mai severe decât populatia generala. Dar persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, boli pulmonare sau boli de inimă, au un risc mai mare de boală severă din cauza COVID-19.
Pe baza cercetărilor actuale, nu este probabil ca SARS CoV-2 să treacă la făt în timpul sarcinii, travaliului sau nașterii. Dar este nevoie de mai multe cercetări în acest sens. După naștere, un nou-născut poate primi virusul dacă este expus la acesta.